6 May 2007

hıdırellez

Aşağıdaki yazıyı Devletşah'ın sayfasından aldım. Kendisi bir sözlük kurdu olduğu için sayfasında sözcük anlamlarını da yayınlıyor :)

HIDIRELLEZi(Ar. Hiżir > Hıdır ve İlyâs isimlerinden)

  • Kardeş olduklarına ve yılda bir defa buluştuklarına inanılan Hızır ve İlyas peygamberlerin başlangıcı olarak kabul edilen 5 Mayıs târihine rastlayan buluşma günleri.
  • Her yıl 5 Mayıs gününde özellikle Anadolu’da halk arasında büyük bir coşkunlukla ve bayram gibi çeşitli eğlencelerle kutlanan geleneksel gün:Baharı hıdırellezin gelişinden anlayan eski İstanbullular’ın keyif ehli o gün çantasını, sepetini nevâle ile doldurur(…) İstanbul’un güzel köşelerine koşarak orada geç vakte kadar eğlenir durudu (Mehmet Z. Pakalın).
Benim bildiğim kadarıyla Mayıs'ın ilk haftası ve 6 Mayıs da Hıdırellez olarak kutlanmakta ve benim de doğduğum gün olarak daha bir anlamlı bizim aile için. Arayıp mesaj atıp kutlayan arkadaşlarıma da buradan ayrıca teşekkür ederim. Düşünülmek güzel...

7 Mayıs'ta eklenen not:

Kelime olarak Hıdırellez'i arattigim zaman birçok sonuç geldi. 5-6 Mayis karisik kutlaniyormus. Yani bazi yerlerde 5 Mayis bayram günü, 6 Mayıs ise Hidirellez günü olarak kutlanmaktaymis.

Vikipedi'deki açıklamaya göre kutlama mekanı şöyle tanımlanmış:

Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
Bizde buna piknik deniyor :). Değişiklik olsun diye gittğimiz pikniklerin zamanlama olarak Hıdırellez'e geldiğinde yukarıdaki anlamına kavuştuğunu da öğrenmiş oldum böylece.

Şu adreste kültür bakanlığından olduğunu sandığım bir açıklama var. Hıdırellez'in Nevruz'un yerini aldığını yazmışlar.

Arama sonuçlarından biri de çok ilginç geldi. TV kanallarını takip etmediğim için şimdi var mı bilmiyorum ama bir ara beşinci boyut diye bir dizi vardı. Bir anlamda onunla bağlantı kurdurdu bu açıklama.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder