10 Şub 2008

dünyanın harikaları (:

Resimli olarak Dünyanın yedi harikası ile ilgili makale hazırlama üzerine Pınar'a bir mim borcum vardı, fii tarihinden. Vicdanım sızladı iyice, artık kapatalım defteri :)

ESKİ HARİKALAR

Vikipedi'den bakarsak Dünyanın Yedi Harikası başlığı altında bilinen eski harikalar şöyle listelenmiş. Ayrıntıları buraya çok fazla geçmeyeyeyim. Merak ederseniz bağlantıya girip detaylara bakarsınız:

1. Mısır Kahire'deki Keops Piramidi
2. Mezopotamya'da Fırat Nehri'nden beslenen Babil Asma Bahçeleri
3. Olimpiyatlara ismini vermiş olan Olimpia'daki Zeus Heykeli
4. İzmir Efes'teki Artemis Tapınağı
5. Rodos Heykeli
6. Faros adasındaki İskenderiye Feneri
7. Bodrum'daki Halikarnas Mozolesi



Yukarıda verdiğim bağlantıya girip de bakarsanız, bunların çoğunun Avrupa medeniyetinin, kendi temeli olarak aldığı Eski Yunan döneminde yapılmış, o zamanın teknolojisine göre (şimdi bile) çok büyük yapılar olmaları gibi ortak özelliklere sahiptirler. Bir diğer özellikleri de uygarlıklara yataklık yapmış olan Anadolu'yla çok ilgili olmalarıdır.

YENİ HARİKALAR

İsviçre merkezli "New7Wonders Vakfı", dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek için başlattığı yarışmaya 21 finalist eser katılmış. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişi, cep telefonuyla ve Yeni Yedi Harika adlı internet sitesinde 6 yıl boyunca oy kullanarak dünyanın yeni 7 harikasını seçmiş (Bizde de böyle bir zincir e-posta dolaşmıştı bir ara, Ayasofya'yı seçtirmek için, yanlış hatırlamıyorsam). Oylama 07/o7/07'de sona ermiş. Portekiz'in başkenti Lizbon'da ilan edilen Dünyanın yeni 7 harikası;

1. Ürdün'deki Petra Antik Kenti
2. Çin Seddi
3. Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli
4. Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti
5. Meksika'daki Chichen Itza Piramidi
6. İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum
7. Hindistan'daki Tac Mahal anıtmezarı



New7wonders sitesinde bir de Doğanın Yedi Harikası isimli bir oylamanın da olduğunu öğrendim.

Bir de modern dünyanın mimarî harikaları diye bir liste varmış. İnsan elinden çıkma muazzam yapılardan fotoğraflarla bahsedilmiş.

HARİKALARIN HARİKALARI

Şimdi ben yukarıdakilere ek olarak kendi harikalarımı listelemek istiyorum :) Ama listeyi 7'yle sınırlayamayacağım. Herkesin kendi harika bulduğu şeyler farklı olabilir... Buyrun benim harikalarım:

1. Atom'un (iç parçacıklarıyla) kendisi ve atomların bildiğimiz yapıları oluşturacak şekilde biraraya gelmeleri. Atom deyip geçmemek gerek; okullarda bize hiç öğretilmeyen atom altı parçacıkları var. İşte bazıları: elektron, proton, nötron, pozitron, lepton, kuark, notrino, baryon, mezon, hadron, fermion, bozon, gluon, (foton, graviton, Z0, ...) ...[eminim ki bu üç noktanın yerine başka şeyler de gelecektir, bilim geliştikçe]

2. DNA yapıları ve genetik kodlama (1. harikayla bağlantılı)

3. Canlı hücre ve bu hücrelerin organizmaları oluşturacak şekilde biraraya gelmeleri (1. harikayla bağlantılı) [Bu konuda bir yazım vardı, o yazımda belirttiğim animasyon galerisine ek olarak şu videolara da bakınız]

4. Beynin çalışması. (3. harikayla, dolayısıyla yine 1. harikayla bağlantılı)

5. İnsanın algı mekanizması. (4. harikayla, dolayısıyla yine 1. harikayla bağlantılı)

6. Bir takım seslerin nasıl da uyumlu bir şekilde müzik denilen harikayı oluşturdukları da bir başka harika. (5 ve 1)

7. Işığın hem maddecik hem de dalgacık özelliği gösterebilmesi. (1)

8. Dünyanın kendisi ve bilinen tüm evren. (yine 1. harikayla bağlantılı sanırım)

9. Sevmek, sevilmek (Henüz diğer harikalarla bağlantısı bilimsel anlamda kesin olarak kanıtlanamadı sanırım) ve diğer duygusal tepkiler...


Liste bu şekilde uzayıp gidebilir. Yazamadığım harikalara haksızlık yapmak istemem ama Bunlardan bazıları birçoğumuzun - denizin içindeki balığın denizi farketmediği gibi - farketmediği harikalar aslında değil mi? Verdiğim ilk iki harikalar listesinde insan gözüne büyük görünen ve insan elinden çıkmış yapılardan bahsediliyor çoğunlukla. Bu üçüncü listede insan gözüne bile görünmeyen yapılar benim harikalar listemi doldurmakta. Bilim geliştikçe bunları anlamaya yaklaşacaktır insanlık... Bekleyelim ve görelim!

3 yorum:

  1. Aaa, unutmadım tabii ki.
    Harikaların harikaları'nda
    (1), (2), (3), (4), (5), (8), (9)
    harikaları anlaştığımız 8'inci harikayı da içeriyor :) çaktırma :p

    YanıtlaSil
  2. Hocam "harikaların harikaları" kısmını çok yüzeysel geçmişsin... Aslında herbirinin sebepleri sıralanabilir. Herhalde tek tek ele alacaksın hepsini... Bekliyoruz ::)

    YanıtlaSil
  3. Haklısın. biraz yüzeysellik var. Ama herbiri için mürekkepler ve byte'lar yetmez. Belki ileride konuları genişletebilirim. Önerini yazdım bir kenara.

    YanıtlaSil